1
22 Şubat 2025

Gıda alerjisi sandığınız gıda inteloransı olabilir!

Son günlerde birçok kişiden sıklıkla duyduğumuz bir cümle, 'Benim o gıdaya alerjim var!' Peki, gerçekten alerjiniz mi var yoksa sadece gıda inteloransınız mı var? Aralarındaki farkı sizler için araştırdık.

Son günlerde gıda alerjileri yaşayanların sayısı bir hayli arttı. Bir de tabii alerji sandığımız bir durum var ki o da gıda İntoleransı. Benzer gibi görünseler de gıda alerjileri ile gıda intoleransları arasında farklar bulunuyor. Gelin bu farklara birlikte bakalım.

GIDA ALERJİSİ NEDİR?

Gıda alerjileri her yaşta ortaya çıkabilir ancak çocuklarda daha yaygındır. Gıda alerjisi, yanlışlıkla bazı ürünler tehlikeliymiş gibi reaksiyon ortaya çıkmasıyla oluşur. Alerjiye neden olan en yaygın yiyecekler arasında yumurta, kuruyemişler, süt, kabuklu deniz ürünleri, balık, soya ve buğday bulunur.

Hafif ila orta şiddette gıda alerjisi belirtileri arasında şişmiş yüz, dudaklar veya gözler; erkeklerde kurdeşen veya kabarıklıklar; veya kusma bulunur. Şiddetli bir alerjik reaksiyonda ise nefes almada zorluklar, sürekli baş dönmesi veya bayılmaya neden olabilir.

GIDA İNTELORANSI NEDİR?

Gıda intoleransları da gıdalara karşı verilen reaksiyonlardır ancak parazit sisteminizi etkilemezler. Gıda intoleransları ayrıca ürünlerdeki doğal kimyasallara (bazı meyve, sebze, ot ve baharatlarda bulunan salisilatlar gibi) verilen reaksiyonlar ve yapay koruyucu maddeler veya tatlandırıcılarla ilgili sorunlar yaşanmasına neden olur. Belirtileri arasında mide bulantısı, baş ağrısı ve yorgunluk var. Alerjilerden daha az tehlikelidir,  ve herhangi bir yaşta gelişebilirler.

Alerjinin veya intoleransın yaşam boyu sürmesi muhtemel olup olmadığı, gıdaya ve  kişinin buna tepki göstermesinin nedenine bağlı. Süt, yumurta, buğday ve soya gibi bazı ürünlere karşı alerjiler genellikle sorumlulukta dahilken, fındık, balık veya kabuklu deniz ürünlerine karşı alerjiler genellikle (ama her zaman değil) yetişkinlikte de devam eder.

TEDAVİSİ NE?

Şu anda gıda alerjileri veya intoleransları için bir tedavi yok. Özellikle alerjiler için alerjenlerden kesinlikle uzak durmak önemlidir. Bu, gıda etiketlerini bol miktarda okumak ve dışarıda yemek yerken dikkatli olmak anlamına gelir.

ETİKETLER: