28 Kasım 2024

300 yıl boyunca Hindistan’a hükmeden Türkler

Bugün dünyanın en büyük nüfusuna sahip olan, kültürü, baharatları, kumaşları, doğası ve son dönemde teknoloji alanındaki gelişmeleriyle gündemden düşmeyen Hindistan'a 300 yıl boyunca hükmettiğimizi biliyor muydunuz?

Hindistan’da 300 yıl hüküm süren bir Türk sultanlığı olduğunu biliyor muydunuz?

Hindistan’a Türklerin ilgisi M.Ö. I. binin başlarına kadar uzanıyor. Hindistan’da Türk hâkimiyeti tam anlamıyla gerçekleşmeden önce bu bölge farklı ülkelerin mücadelelerine sahne oldu. Pek çok krallık ve yönetim orada hüküm sürmek istedi. Hint Yarımadası, Orta Asya’dan gelen Türklerle yüzyıllarca iç içe yaşadı. Hindistan’ın birçok yerinde bugün dahi Türklere ait örneklere rastlayabiliyoruz.

Türklerin Hindistan’da ilk defa etkili olması aslında Gazneliler Devleti’nin kuruluşuyla başlar. Daha sonra Sultan Mahmut döneminde en ilişkiler en yüksek seviyeye ulaşır ve Hindistan’da 1857’ye kadar sürecek olan Türk hâkimiyetinin temelleri atılır.

Türk kökenli olan Kölemen Hanedanı Kutbeddin Aybeg 1206 yılında Hindistan’da Delhi Sultanlığı adıyla bir Türk sultanlığı kurar. Delhi Sultanlığı, Asya kıtasında baş gösteren Moğol istilasıyla aynı döneme denk düştüğünden bu istilalar sonucu İran ve Irak gibi ülkelerden kaçarak Hindistan’a sığınan bilgin ve din adamları vasıtasıyla her açıdan en parlak dönemini yaşar.

Köleman hanedanlığının kurduğu sultanlığı sırasıyla Halaci Hanedanı (1290-1320), Tuğluk Hanedanı (1320-1413), Seyyid Hanedanı (1414-51) ve son olarak da Ludî Hanedanı (1451-1526) devam ettirir. 1526 yılında Delhi Sultanlığı yeni ortaya çıkan Babür İmparatorluğu tarafından fethedilene kadar Türkler Hindistan’da hüküm sürer.

 

ETİKETLER: