19 Eylül 2024

Toprak yok, bitki var!

Binlerce yıldır insanoğlu toprakta tarımı yaptı. Şimdi ise günümüzde topraksız tarımla bir çok ürün yetiştirilebiliyor. Nasıl yani diyorsanız, haydi gelin yazımıza...

Meyve sebze yetiştirmek için toprağa gerek yokmuş, öyle diyorlarmış! Peki Nasıl? Başlıca geleneksel tarım yöntemlerinden farklı olarak topraksız tarım, bitkilerin toprak yerine besin çözeltileri içinde yetiştirildiği bir tarım yöntemidir.

Bu yöntemle bitkiler, besin maddelerini su ve oksijenle zenginleştirilmiş bir ortamda yetiştiriliyor. Topraksız tarımda en çok tercih edilen ürünler, çilek, domates, salatalık, kavun, karpuzdur. Ayrıca biber türleri ve marullar da var. Bunların dışında seralarda yetiştirilebilen sebze ve kesme çiçek türlerinin hepsi topraksız tarımla yetiştirilebiliyor.

Peki toprak yerine ne kullanılıyor?

Topraksız tarımda en çok kullanılan inorganik materyaller perlit, pomza, kaya yünü, kum ve cüruftur.
Topraksız tarım yetiştiriciliğinde Antalya ilk sırada. Mersin, İzmir, Manisa, Yalova ve Afyonkarahisar da topraksız kültür seralarının yoğunlaştığı alanlar arasında bulunuyor.

Topraksız tarımda bir çilek kaç günde yetişiyor?

Topraksız tarımla yetiştirilen ürünlerden birini de çilek oluşturuyor. Normalde 6 ay sezonu bulunan çileğin üretimi topraksız tarımla 12 aya uzatılıyor.

ETİKETLER: