11 Eylül 2024

2024’te uzaktan çalışmaya ağırlık veren ülkeler

Pandemi ile birlikte yaşamımıza giren şeylerden biri de uzaktan çalışma. Peki, dünyada en çok hangi ülkeler, pandemi sonrasında da uzaktan çalışma sistemini benimsiyor?

Her ülkenin iş gücü yapısı, dijitalleşme seviyesi, dijital altyapısı, teknoloji kullanımı ve iş gücü eğilimleri farklılık gösteriyor. Özellikle Kovid-19 pandemisinden sonra hayatımıza giren uzaktan çalışma sistemi, pandemi sonrasında da sürdürüülmeye devam ediyor.

Dünya genelinde pandemiden sonra da uzaktan çalışmayı benimseyen ülkeler ve oranları şu şekilde;

ABD: 

Uzaktan çalışmaya en hızlı uyum sağlayan ülkelerin başında ABD geliyor. Büyük şirketler, hibrit çalışma modellerini benimsiyor ve birçok teknoloji firması tamamen uzaktan çalışmaya geçti. 2024’ün ilk çeyreğinden itibaren ABD’de uzaktan çalışma oranı yüzde 25-30 arasında değişkenlik gösteriyor. Özellikle finans, teknoloji ve profesyonel hizmetler sektöründe bu oran artabiliyor.

BİRLEŞİK KRALLIK:

Kovid-19 sonrası dönemde Birleşik Krallık’ ta uzaktan çalışma yaygınlaştı. Birçok iş veren kalıcı olarak hibrit veya tamamen uzaktan çalışma modeline geçti. 2024’te iş gücünün yüzde 20’si ila yüzde 25’i tamamen uzaktan veya hibrit çalışıyor. Ofise dönme zorunluluğu azaldıkça bu oranlar yıl sonunda daha da artacak gibi görünüyor.

HOLLANDA:

Hollanda güçlü dijital altyapısı ve çalışanlara sağlanan esneklikle uzaktan çalışma konusunda Avrupa’da önde giden ülkelerden. Hollanda’da uzaktan çalışma oranı 2024’ün ilk çeyreğinde yüzde 30 civarlarında seyrediyor. Bu anlamda dijitalleşme ve iş-yaşam dengesi konusunda öncü olmaya devam ediyor.

KANADA:

Kanada özellikle teknoloji sektöründe uzaktan çalışmanın yaygın kullanıldığı ülkelerden biri. Çalışanlar artık, iş-yaşam dengesi ve esneklik açısından uzaktan çalışma fırsatlarını değerlendiriyor. Kanada’da uzaktan çalışma oranı ise yüzde 25’lerde seyrediyor.

AVUSTRALYA:

Çalışma modellerinde esneklik sunan ülkelerden biri de Avustralya. Geniş coğrafi yapısı nedeniyle uzaktan çalışmaya daha yatkın bir ülke olan Avustralya’da yüzde 20 ila yüzde 25 oranında uzaktan çalışma modeli uygulanıyor.

ALMANYA: 

Almanya’da işverenler, uzaktan çalışmayı iş yerinin verimliliğini arttıran bir model olarak görmeye başladı. Hibrit çalışma sistemleri giderek yaygınlaşıyor. Çalışanların yüzde 15 ila yüzde 20 oranındaki kısmı uzaktan çalışıyor.

İSVEÇ:

İskandinav ülkeleri genel olarak çalışanlara esneklik sunuyor. İsveç’te uzaktan çalışma oranı yüzde 25 ila yüzde 30 oranında değişiyor.

 

ETİKETLER: