Helyum gazının genelde eğlence amaçlı kullanıldığını düşünebilirsiniz. Neticede uçan balonlarda veya sesleri ince bir hale getirmek için kullanıldığı sık sık karşımıza çıkıyor. Peki, nedir helyum ve neden roketlerde kullanılır?
Helyum diğer maddelerle reaksiyona girmeyen bir gazdır ve atom numarası da 2’dir. Havadan çok daha az yoğun bir gaz olmasından dolayı helyum için, sesin hızı havadakine göre birkaç kat daha fazladır. Ses telleriyle hava yerine temas ettiğinde hızlı olduğundan insan sesi de tiz bir şekilde çıkar.
Helyum son günlerde uzayda mahsur kalan astronotlarla ilgili konularda yeniden güdeme geldi. Zira astronotların dünyaya dönememesinin denedi araçlarındaki helyum sızıntısı.
Helyumun kaynama noktası oldukça düşük (-268,9°C veya -452°C), bu sayede aşırı soğuklarda bile gaz halinde olabilir. Bu önemli bir özellik, çünkü birçok roket yakıtı bu sıcaklık aralığında depolanır.
Helyum, yakıt tanklarının basınçlandırılmasında, yakıtın roket motorlarına sürekli olarak iletilmesinin sağlanmasında ve soğutma sistemlerinde kullanılır.
Yakıt ve oksitleyici roket motorlarında yandıkça, tanklarda oluşan boşluğa helyum dolar ve tankın içindeki genel basınç korunur.
Reaktif olmadığı için tankların içinde artık hiçbir şeyle güvenli bir şekilde karışabilir.