Eski adıyla Maymun Çiçeği virüsü yeni adıyla Mpox virüsü için Dünya Sağlık Örgütü, küresel bir acil durum olarak ilan ederek virüsün yayılmasını önlenmek için acil eylem yapılması çağrısında bulunmuştu.
Daha önce yalnızca Afrika’da görülen virüs geçtiğimiz günlerde Avrupa’da kendini gösterdi. İlk vaka İsveç’te bir gezginde tespit edildi. Diğer Avrupa ülkeleri virüse maruz kalan insan sayısının daha fazla olmasından endişeli.
Domuz Gribi, kuş gribi ve COVİD-19’un sonuncuları da dahil olmak üzere pandemiler genellikle, semptom göstermeyen kişiler de dahil olmak üzere, hızla yayılan havadaki virüsler tarafından tetikleniyor.
Maymun çiçeği olarak da bilinen Mpox, başlangıçta enfekte olan kişilerle veya onların kirli kıyafetleriyle veya çarşaflarıyla yakın tene temas yoluyla bulaşıyor.
Uzmanlar, güvende kalmak için mpox’a benzeyen kalıntıları olan kişilerle yakın fiziksel temastan kaçınmayı, onların mutfak eşyalarını, kıyafetlerini veya çarşaflarını paylaşmamayı ve düzenli el yıkama gibi hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.
Öte yandan Mpox, korona virüsün aksine çok yavaş yayılıyor. Korona virüs Çin’de tespit edilmesinden kısa bir süre sonra, vaka sayısı bir anda artmıştı.
DSÖ’nün COVİD-19’u bir açıdan tanımladığı Mart 2020 itibarıyla yani virüsün ortaya çıkmasının ardından tam 3 ay sonra 126 binden fazla kişi etkilenmiş ve 4 bin 600 kişi yaşamını yitirmişti.
Buna karşılık, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre mpox vakalarının dünya çapında yaklaşık 100 bin kişiye bulaşmış durumda. Ayrıca COVİD-19’dan farklı olarak mpox için aşılar ve tedaviler mevcut. 2022’de 70’den fazla ülkede ortaya çıkan Mpox salgını, büyük ölçüde aşı programları ve zengin çeşitlilikteki risk altında nüfuslara sunulan sistemler sayesinde aylar içinde yavaşladı.
Şu anda mpox vakalarının çoğunluğu Afrika’da ve bu vakaların ve ölümlerin %96’sı, dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan ve sağlık sistemi çoğunlukla yetersiz beslenme, kolera ve kızamık nedeniyle çökmüş olan Kongo’da.
Uzmanlar, Mpox için aşıların olması ve tedavi yöntemlerinin bulunması hastalığın Korona virüs salgınındaki gibi kapanma getirmeyeceğinde hem fikir.