7 Temmuz 2024

Çay içerken tüketmemeniz gereken 6 besin!

Her ne kadar geçtiğimiz aylarda Amerika ve İngiltere arasında sosyal medya savaşına neden olsa da çay, biz Türklerin vazgeçmeyeceği içecekler arasında. Günün her anı, her mevsim sevilerek tükettiğimiz çayın yanında asla tüketmememiz gereken besinleri biliyor muyuz peki?

Türk kültürünün vazgeçilmez lezzetlerinden, kışın içimizi ısıtan yazın ise hararetimizi alan, demli olduğunda tavşan kanı, açık olduğunda imamın abdest suyu gibi adlandırılan, evlerin vazgeçilmezi çayı gerek sade gerek de yanında belli başlı besinler ve atıştırmalıklarla tüketiriz. Hatta bazı yiyecekler bir bardak çayın tadını öyle lezzetli hale getirirken, bazıları da aromasını ve adını değiştirip içindeki faydalı bileşiklerin emilimini engelleyerek zararlı etkiye sahip olduğunu biliyor muydunuz?

Çayın yanında hangi gıdaların tüketilmesinden kaçınılması gerektiğini anlamak, bu asırlık içeceğin tam anlamıyla tadını çıkarmak için çok önemlidir. Çay tutkunları, bu kombinasyonlara dikkat ederek, hoş olmayan tat çatışmalarından veya olası sağlık sorunlarından kaçınırken, her yudumun doya doya tadını çıkartabilir. İşte çay içilirken yanında tüketilmemesi geeken besinler…

TURUNÇGİLLER

Çaya bir dilim limon eklemek faydalı olabilirken, çayın yanında bol miktarda narenciye tüketmek sindirim sorunlarına yol açabiliyor. Turunçgillerin yüksek asit oranı sindirim sistemini tahriş edebilecek büzücü özelliklere sahip olan çaydaki tanenlerle birleştiğinde mide yanmasına veya hazımsızlığa neden olabiliyor.

DEMİR AÇISINDAN ZENGİN GIDALAR

Ispanak, kırmızı et ve baklagiller gibi besinler vücudunuz için gerekli olan demir açısından zengindir. Bununla birlikte çay, bitki bazlı gıdalarda ve takviyelerde bulunan demir türünün emilimini engelleyebilen tanenler ve oksalatlar olarak bilinen bileşikler içerir. Demir emilimini en üst düzeye çıkarmak için demir açısından zengin gıdaları çaydan ayrı olarak tüketmek en iyisidir.

BAHARATLI YİYECEKLER

Baharatlı yiyecekleri çayla eşleştirmek gastrointestinal rahatsızlığı şiddetlendirebiliyor. Çaydaki tanenler mide zarını tahriş edebilir ve baharatlı yiyeceklerdeki kapsaisin ile birleştiğinde mide asiditesinin artmasına, hazımsızlığa ve mide yanmasına neden olabiliyor.

YÜKSEK KALSİYUMLU GIDALAR

Bazı yeşil yapraklı sebzeler (örn. lahana, kara lahana) ve güçlendirilmiş ürünler gibi gıdalar da kateşinlerin emilimini engelleyebiliyor. Kalsiyum bu antioksidanlara bağlanarak bunların etkinliğini ve çayın genel sağlık yararlarını azaltıyor.

İŞLENMİŞ VE ŞEKERLİ GIDALAR

İşlenmiş şekerler ve yapay katkı maddeleri bakımından zengin gıdalar çayın sağlığa faydalarını azaltabilir. Bu gıdaların yüksek glisemik yükü, çayın kan şekeri düzeyleri üzerindeki dengeleyici etkilerini ortadan kaldırabilir. Ek olarak aşırı şeker alımı, metabolik sendrom ve obezite riskinin artmasına neden olabilir ve bu da çay içmenin faydalarını ortadan kaldırır.

SOĞUK YİYECEKLER

Zıt sıcaklıklar sindirimi etkileyebileceğinden, soğuk yiyecekleri sıcak çayla eşleştirmemek önemlidir. Farklı sıcaklıklardaki yiyecekleri aynı anda yemek, sindirim sisteminizi bozabilir ve potansiyel olarak mide bulantısına neden olabilir. Bunu önlemek için ılık çay içtikten sonra soğuk bir şey tüketmeden önce en az 30 dakika bekleyin.

 

ETİKETLER: