4 Haziran 2024

Vidalı diş mi? İnsanlar da vidalanıyor mu? Biyonik insan?

Sağlık alanında meydana gelen değişiklikler artık hepimizi çok şaşırtıyor. Teknolojik gelişmelerin en son etki ettiği alanlar sağlık olmaktadır. Ve son 40 yılda meydana gelen teknolojik değişiklikler artık tıp alanında giderek daha fazla etki göstermektedir. Bu da demek oluyor ki,   daha çok şaşıracağız :=)

Dental implantlar, 60 yıldan daha uzun süredir uygulanmakta ve yeni teknolojiler ile daha farklı tasarımlar, değişiklikler ile giderek daha kolay uygulanabilir, daha hızlı iyileşme ile sonuçlanabilir ve daha kolay tedavileri tamamlanabilir hale geliyorlar. Evet sadece bir vida gibi görünse de sonuçları ile ciddi konfor yaratmaktadırlar. İnsanların takılıp çıkarılan protez kullanmalarına gerek bırakmamaktadırlar. Bunun dışında sağlam dişlere zarar vermeye ihtiyaç duymuyoruz. Hatta takıp çıkarılan protez kullanılmaya devam edilecek ise çok daha konforlu bir hale getirmede implantlar ciddi kolaylıklar sağlamaktadırlar.

Biyonik insan?

Son yıllarda zaman zaman “biyonikleşiyor muyuz” vb başlıklı yazılar sizlerin de dikkatini çekmiştir muhtemelen. Aslında insanların eksilen organ ve sistemlerini yenileme ihtiyacı ile ortaya çıkan bir söylem;  “biyonik insan” . Dişler de hem estetik açısından hem fonksiyon açısından önemli organlar oldukları için biyonikleşmede hızlı yol alınan bir alan, Diş Hekimliği.

Dental implantlar aslında sadece bir yapay diş kökü olarak görev görmekte. Yani bir harekete, bir sistemin çalışmasına doğrudan etki etmekten çok alt yapı görevi görerek eksik olan dişin yapay kökü olarak hizmet etmektedir.

Tamamen biyouyumlu olarak üretilen ve belli sterilizasyon şartları altında uygulanan dental implantlar en fazla titanyum alaşımından üretilmektedir. Küçük bir yüzde ile seramik implant üretimi de yapılmaktadır.

Çene kemiğine gerçekten vida yerleştiriliyor mu?

EVET. Ama bir saniye hemen korkmayın!!

Dental implantlar, lokal anestezi altında, hiç bir ağrı hissedilmeden çene kemiğinde oluşturulan sokete yerleştirilmektedirler. Yerleştirildikleri bölgede kemik ile tamamen temas içerisinde olmaları gerekiyor. Bu sayede çene kemiği ile bir nevi kaynaşma sürecinin başlaması sağlanıyor. Gerekli bekleme süresi sonunda implant üzerine dişler yerleştirilebiliyor.

Bu işlemler sırasında bir ağrı hissedilmediğini bir kere daha tekrarlamakta fayda görüyorum. Çünkü genellikle bu anlatımlar insanlarda ağrılı bir süreç olduğu düşüncesine neden olabilmektedir.

Böyle sanki bir duvara vida yerleştirilir gibi yerleştirilip çıkarılabilen apareyler değil implantlar. Kemik ile kaynaşma sonrasında eğer uzaklaştırılmaları gereken bir durum ortaya çıkar ise özel yöntemler ile çıkarılırlar.

Her ne kadar bir kol, bacak, çene gibi olmasa da aslında tüm gün yerken, içerken, konuşurken, gülümserken ve hatta mimik yaparken kullandığımız organlarımız olan dişlerimizin kayıpları sonrasında böyle uygulamalar ile tamamlanabilir olmaları gerçekten çok güzel değil mi?

ETİKETLER: