Herkesin çok yoğun çalıştığı günümüzde, evde ideal temizliği sağlamak ve beklenen hijyenik ev ortamını yakalamak her zaman çok kolay olmayabiliyor. Aslında bunun formülü çok basit. Sadece bazı basit alışkanlıklar ve disiplinli rutinler gerekiyor. Yaşam alanınızın sağlıklı ve konforlu kalması tamamen sizin elinizde.
Yoğun temponuza temizliğin stresi eklenmeden evinizi hijyenik tutmanın yolu ise bu rehberde.
1. Adım: Günlük Rutin Oluşturun
Ev hijyeni için tutarlılık olmazsa olmaz. Günlük bir rutin oluşturulması, kirin birikmesini ve mikropların oluşumunu önlemeye yardımcı olacaktır. İşte bu konuda dikkat edebileceğiniz bazı günlük öneriler:
– Yüzeyleri silin.
Kapı kolları ve tezgâhlar gibi sık temas edilen yüzeyleri dezenfektan mendiller veya temiz bezlerle silmeyi ihmal etmeyin.
– Dağınıklığı toparlayın.
Her gün mutlaka birkaç dakika ayırıp etrafı toplayın. Dağınıklığın olmadığı bir evin temizliği daha kolay gerçekleştirilir.
– Havalandırmayı ihmal etmeyin.
Günde mutlaka bir saate yakın pencereleri açıp taze hava sirkülasyonunu sağlayın. Bu iç mekânın hava kalitesini de artıracaktır.
2. Adım: Haftalık Derin Temizlik Yapın
Günlük rutin önemlidir ancak özellikle bazı bölümlerin haftada bir mutlaka detaylı temizlenmesi gerekir.
– Banyolar
Tuvalet, lavabo, duş / küveti mutlaka fırçalayarak temizleyin. Duş perdelerini ve banyo paspaslarını düzenli yıkamayı ihmal etmeyin.
– Mutfak
Sık kullanılan ev aletlerini temizleyin, zemini silin, lavaboyu dezenfekte edin. Buzdolabında temizlik yapmayı ve eğer kullanıyorsanız mikrodalganızı ve fırınınızı temizlemeyi de unutmayın.
– Yatak Odası
Halıları süpürüp varsa mobilyaların tozunu alın. Çarşaf ve nevresimlerinizi bakterileri öldürmek için sıcak suda yıkamayı ihmal etmeyin.
3. Adım: Depolama Tarzını Gözden Geçirin
Depolama yöntemini daha akılcı biçimde belirlemeniz, ev temizliğinde size ciddi bir katkı sunabilir. Evin farklı bölümleri ve unsurları için farklı depolama tarzlarını tercih edebilirsiniz.
– Yiyecekleri depolarken:
Buzdolabınızı ve varsa kilerinizi mutlaka düzenli tutun. Yiyeceklerinizi bozulmalarını ve haşere birikimini önlemeleri için hava geçirmez kaplarda saklamayı ihmal etmeyin.
– Giysileri depolarken:
Yazlık / kışlık kıyafet ayrımı pek çok evde alan konusunda sorun demektir. Nefes alabilir depolama çantalarını kullanın. Bunu yaparken, eşyalarınızın temiz olduğundan emin olun.
– Tuvalet malzemelerini depolarken:
Banyo tezgâhlarının temiz ve düzenli kalması için tuvalet malzemelerini çekmecelerde ve dolaplarda düzgünce saklayın.
4. Adım: Kişisel Hijyen Alışkanlıklarınıza Özen Gösterin
Ev hijyeninin belli bir rutinde devam edebilmesi, kişisel hijyen alışkanlıklarıyla da doğru orantılıdır. Bu konuda; düzenli el – yüz yıkama, kişisel eşyaların paylaşımsız kullanılması, dışarıdan geldiğinizde üzerinizdeki kıyafetlerle evin yaşam alanlarında fazla vakit geçirmemek gibi alışkanlıklarınız önemlidir.
5. Adım: Duyarlı Yaşam Tarzını Benimseyin
Sadece hijyen değil, duyarlı bir yaşam tarzı da evin temizliğinde size yardımcı olacaktır.
Örneğin, çöpleri düzenli olarak atıp geri dönüşüm malzemelerini ayırarak atık yönetimini başarıyla gerçekleştirebilirsiniz. Bu da kötü koku oluşumunu ve bakteri üremesini engeller.
Evcil hayvanınız varsa, onun kaplarını ve tuvaletini düzenli olarak temizlemeniz ve tüy bakımını periyodik olarak yapmanız ev temizliğinde size ciddi katkı sunacaktır.
6. Adım: Teknolojiyi Hijyenle Birleştirin
Modern teknolojinin size ev hijyeni konusunda yardımcı olabileceğini bundan birkaç yıl önce söyleseler muhtemelen inanmazdınız. Oysa günümüzde bütün evi zahmetsizce temiz tutmayı sağlayan robot süpürgeler ve henüz onlar kadar gündelik yaşama etki etmese de ultraviyole dezenfeksiyon cihazları temizliğin teknoloji ile buluştuğu anların öznesi konumunda.
Ev temizliğinden gözü korkanların bile okuduktan sonra “Aslında her gün birkaç dakika ayırsam…” diye hesap yapabilecekleri bir pratiklikte hazırlanmış hijyen rehberini okudunuz.
Haydi, temizlik zamanı!