28 Mayıs 2024

Çekilmiş bir dişi nasıl yerine koyarız?

Diş eksikliğinin ne kadar önemli olduğunu ancak diş kaybı sonrasında yaşayanlardan olarak anlayabilirsiniz! Dişlerimiz 32 tane olsa da her birinin bir görevi, bir fonksiyonu bulunmakta ve bir dişimizin kaybı dahi bütün ağız dengemizi bozmaya yetebilir. Bu nedenle diş kaybı olduğu zaman mümkün olan en hızlı şekilde yerinin tamamlanması önemlidir.

NEDEN DİŞ ÇEKİLİR?

Dişler restore edilemeyecek düzeyde madde kaybı olduğu için, restore edilemeyen kırıklar oluştuğu zaman, ileri derecede diş eti hastalığı oluştuğu zaman çekilebilirler. Modern diş hekimliği yaklaşımı tabi ki mümkünse kişinin kendi dişini kullandırtmaya yönelik olsa da hala çözüm bulunamayan ya da çözümlerimizin sınırlı olduğu bazı hastalık ve durumlar bulunmakta.

Ancak her ne kadar diş çekimi yapılıyor olsa da günümüzde diş çekimi yapmadan önce oluşacak diş boşluğunun nasıl tamamlanacağı ile ilgili seçenekleri belirleyebiliyoruz.

Akla gelen ilk sorular; çekilmiş dişlerin yerine neler yapılabilir? Nasıl tekrar o boşluk ile çiğneme yapılabilir? Aslında binlerce yıldır bu konu ile ilgili pek çok çözüm bulunmuş ve uygulanmış. Antik Mısır’dan günümüze kadar pek çok farklı protez çeşitleri, malzemeleri kullanılmış. Modern diş hekimliğinde ise eksik dişleri tamamlamak için bir kaç farklı yöntem kullanmaktayız. Bu yöntemlerden bazıları çok eski yöntemler olsa da artık en çok tercih edileni ve konforlusu bir vida ile mümkün olmakta. EVET doğru duydunuz bir VİDA! Vida diye yazında biraz enteresan olduğunun farkındayım ama aslında diş implantı dediğimiz yapay diş kökleri biyouyumlu ve kemik ile kaynaşabilen tıbbi bir vida.

Dental implantlar sayesinde çekilmiş bir dişin kökünün kemikte kapladığı alana implant yerleştirilerek kaynaşma sonrasında eksik dişi tamamlayabiliyoruz. Böylece yan dişlere zarar vermiyor, takıp çıkarılan protez konforsuzluğunu yaşamıyoruz. Daha pek çok etkisi bulunan implantların hakkında daha detaylı olarak ileride yazacağım.

Dental implant uygulaması bazen diş çekimi sırasında, hemen olabilirken bazen belli bir süre sonrasında yapılabiliyor. Bu durum kişiye göre değişir ve hekimi tarafından kararlaştırılır.

Dental implant dışında bir yöntemimiz daha bulunmakta; Köprü. Evet evet doğru duydunuz vidadan sonra size tedavi önerim bir ‘KÖPRÜ’ :=) .. Köprü uygulaması yapabilmek için eksik dişin önünde ve arkasında en az birer tane sağlam yapıda ya da gerekli yükü karşılayabilecek sağlamlıkta dişler bulunmalıdır. Köprü yapılırken kullanılabilecek malzemeler değişkenlik gösterebilir.

Köprüden sonra ise önerilebilecek en son madde; hareketli protezler. Hareketli protez günümüzde hala yapılan ve kullanılan en eski eksik diş tamamlama yöntemidir. Artık giderek azalan bir tedavi olsa da bazı durumlarda gayet tatminkar sonuçlar da sağlanabilmekte.

Evet, diş kaybı olduğu zaman tamamlamak için çeşitli tedavi yöntemlerimiz ve bu tedavilerin çeşitli malzemeleri bulunmakta ama önceliğimiz her zaman koruyucu diş hekimliği..

ETİKETLER: