Epoksi aslında bir çok yerde kullanabileceğiniz kimyasal bir maddedir. Epoksi reçineler, bisfenol A’dan (BPA) türetilen termoset (ekzotermik reaksiyon sonucunda sertleşme özelliğine sahip olan) polimerlerdir. Her biri kendine özgü özelliklere sahip birkaç reçine türü vardır. Bazıları suda çözünür, bazıları çözücüde çözünür ve bazıları her ikisi de… En yaygın epoksi türleri polyester, akrilik ve alkiddir.
Epoksi reçine kimyasalı güçlü, dayanıklı, esnek, ısıya ve kimyasallara karşı da dayanıklı olduğundan mobilyadan döşemeye, inşaattan sanatsal çalışmalara kadar bir çok şekilde kullanıma uygundur.
Epoksi yaklaşık olarak (kullanıldığı yoğunluğa bağlı olarak değişir) 24 saat içerisinde kurur ve sertleşir. Unutmamak gereken şudur ki reçine yapıya sahip olduğu için çevre koşullarından çabuk etkilenebilir. Örneğin açık alanda bir çalışma yapıyorsanız bir rüzgar esmesiyle üzerine pek çok yaprak, polen toz vb. cisim yapışabilir. Ayrıca tavsiye edilen kullanım da nemsiz ve sıcak ortamlarda kullanılmasıdır. Nedeni kuru koşullarda kullanılmayan, sertleştirici maddesinin havada karbondioksit ve nem ile temasıyla gerçekleşmesinden kaynaklıdır.
Evinizde dekoratif olarak kullanacağınız ürünler üretmek yahut takı yapmak istiyorsanız öncelikle ağır bir kimyasal olduğunu belirtmeliyim. Üzerinize geldiğinde de örneğin bir kahve lekesi gibi yıkayarak çıkartamayacağınızı da unutmayın. Epoksi sertleştiği ve kuruduğu herhangi bir kumaş türünden çıkan bir kimyasal değildir.
Her ne kadar negatif yönleri olsa da çalışması inanılmaz keyifli, bir şeyler oluşturmak ya da yaratmak için oldukça zengin ve bir o kadar da dayanıklı, kimyasal bir malzemedir.
Yakında ekopsi reçineyle dekoratif bir ürün yaptığımız bir videoda görüşmek üzere…