Geçtiğimiz aylarda yakalandığı kanser hastalığı dolayısıyla birçok görevini oğlu Prens William‘a devreden Kral Charles yeniden dünya gündemini meşgul ediyor ama bu sefer hastalığı ile değil, portresiyle. Sanatçı Jonathan Yeo tarafından yapılan portrede, Kral Charles’ı kızıl bir zemin ve gölgeleme tekniği ile omzunda tek bir kral kelebeği konmuş halde resmedilmesini gören birçok kişi tabloyu görünce Kral Charles için ‘Cehennemin baş iblisi’nin tablosu gibi olmuş yorumunda bulundu.
Yüzyıllardır, hükümdarların, padişahların, kralların ve ailelerin hatta o zamanlar soylu diye nitelendirilen kişilerin büyük yağlı boya portrelerinin yapılması olmazsa olmaz geleneklerden biridir. Bilinen en eski portre ise Fransa’daki Angoulême yakınlarında yer alan Vilhonneur mağarasında keşfedilen ve 27 bin yıllık olduğu tahmin edilen duvar resmidir. Ama öte yandan portreleri krallara ve soylulara uygulayan ilk topluluğun ise Mısırlılar olduğu iddia ediliyor. Fayyum portreleri olarak bilinen bu portreler, M.Ö. 3. Yüzyılda günümüzden yaklaşık 2 bin küsür yıl önce mumyalanmış cesetlerin baş kısmına yerleştirilen ahşap panellere yapılmış portrelerdir. Şimdiye kadar yaklaşık bin adet bulunduğu biliniyor.
Portreleme işleminin Avrupa ve ardından dünyaya yayılması ise Büyük İskender‘in Mısır’ı fethetmesiyle başlar. Tabii o zamanlar harmanlanan kültür nedeniyle, ölülerin resimlerinin yapılmasıyla başlayan bu gelenek daha sonra soyluların, hükümdarların ve onların ailelerinin hayattayken de büyük ve şaaşalı salonlarını süslemek için yaşarlerken portrelerinin yapılmasına evrildi. Uzak doğu kültürlerinde bile eski dönem imparatorlarının portrelerine rastlıyoruz.
Gelelim Kral Charles’a. Kral Charles’ın ilk resmi portresi geçtiğimiz yıl bugünlerde tüm kamuoyuna tanıtılmıştı. Kral Charles’ın tablosu Ressam Alastair Barford tarafından yaklaşık 2 haftalık bir süre zarfında yapılmış ve taç giyme töreninin hemen öncesinde kamuoyuyla paylaşılmıştı. Barford’un bu tablosunda Kral Charles, sıradan lacivert bir takım elbiseyle resmedilmesine karşılık tablonun en çok konuşulan tarafı ise Kral Charles’ın bilekliği olmuştu.
Geçtiğimiz hafta içinde yayınlanan yeni portre ise hem teknik hem de resmediliş biçimiyle birçok kesim tarafından tepkiler almıştı. Zira Ressam Jonathan Yeo, bu portreyi 3 yıllık bir sürede yaparken bu kadar tepki çekeceğini eminim o da tahmin etmemiştir. 1 metre 80 santim boyutunda olan tabloda Kral Charles, kızıl bir sis perdesinin içinde omuzunda bir kral kelebeği ile Galler Muhafızlarının giydiği bir kıyafetle resmedilmiş. Portre, Kraliyet Ailesi’nin resmi Instagram sayfasında yayınlandığı andan itibaren ise tepkilere neden oldu. Kırmızı tonlarının hakim olduğu bu dramatik tabloyu gören bir çok sosyal medya kullanıcısı tabloyu ve Kral Charles’ı “şeytani” olarak nitelendirdi.
Tablo, 16 Mayıs’tan beri Londra’daki Philip Mold Gallery‘de sergileniyor. 16 Haziran’a kadar sergilenecek olan tablo daha sonrasında bir zamanlar Kral VIII. Henry’ye ait olan tarihi bir Londra binası olan Drapers Hall‘da kalıcı olarak sergilenmeye başlanacak.