6 Mayıs 2024

Daha iyi bir değişim için ‘Kaizen!’

Daha önce ilk defa II. Dünya savaşı sırasında Japonya’da kullanılmaya başlayan Kaizen Tekniği, günümüzde işletmeler için popüler hale geldi. Günlük yaşama da uyarlanabilen Kaizen tekniğini nasıl uygularsınız? Nerelerde kullanırsınız? Sizler için derledik…

Daha iyi bir değişim için Kaizen tekniğini duydunuz mu hiç? İlk Japonya’da ortaya çıkan bu teknik, daha çok iş hayatında kullanılmakla birlikte Kai ve Zen kelimelerinin birleşimiyle oluşur. Kai, değişim anlamına gelirken Zen, daha iyi anlamına geliyor. Dünyada ilk kez II. Dünya savaşı sırasında Toyota’nın üretim sürecinde kullanılan bu teknikte aslolan sağduyu, düzen ve disiplini ekonomiyle harmanlayarak ilerleyerek verimliliği artırmak ve daha iyi hâle getirmek. Tabii günümüzde sadece iş yaşamında değil, günlük yaşamımızda kullandığımız ve olumlu sonuçlar aldığımız bir teknik olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.

Kaizen fikirleri, bir işletmede ya da bir organizasyonda küçük ama sürekli olan iyileştirmeler yapmayı amaçlar. Bu iyileştirmeler; üretim, maliyet, kalite, hizmet dışında çalışanların moralini yükseltmek için de uygulanıyor. Kaizen felsefesi, Japon endüstrisinde özellikle 1980’lerin sonunda popüler hâle geldi ve dünya çapında birçok işletme tarafından müthiş bir disiplinle benimsenerek uygulanmaya devam ediyor. Peki, kaizen tekniği nerelerde kullanılır ve verimliliği nasıl artırır diyorsanız, sizleri yazımızı okumaya davet ediyoruz…

Kaizen felsefesinde herkes ve her şey iyileştirilebilir. Mükemmeliyetçilik yerine sürekli iyileşmek ve gelişmek ön plandadır. İster özel yaşamında, ister iş hayatında olsun, her alanda üst seviyeye çıkmak Kaizenin temelini oluşturuyor. Kaizen felsefesi, disiplin ve sıkı çalışmayı özendirirken her gün bir öncekinden daha iyi olma fikri bu felsefenin belki de en iyi yanlarından biri. Her sabah yataktan kalktığınızda bugün dünden de güzel geçecek diye kendinize telkinde bulunan yaşam koçlarının Kaizen felsefesinden etkilenmediğini söyleyemeyiz. Evet, bugün dünden de iyi, yarın bugünden de iyi olacak!

KAİZEN TEKNİĞİ NERELERDE KULLANILIYOR?

Kaizen, işletmeleri hem maddi hem de manevi açıdan güçlendirir. Üretim sürecinin her aşamasında sürekli iyileştirme yapmayı amaçladığı için de hedefinde üretim hattındaki çalışanların veya tüm işletmenin çalışma sürecini sürekli olarak iyileştirmek ve bunların uygulanmasını sağlamak var. Kaizen tekniği özellikle üretim, hizmet ve yönetim alanlarında kullanılıyor. Aynı zamanda insan kaynakları ekipleri tarafından şirket içi iletişimi iyileştirmek ve bir standarta oturtmak için de kullanılabilir.

KAİZEN TEKNİĞİ NASIL UYGULANIR?

Kaizen tekniğinde küçük de olsa bir şey yapmak, hiçbir şey yapmamaktan iyidir. Kaizenin uygulanması 2 ila 5 gün sürebilen bir tekniktir. Uygulanması ile alınan sonuçlar genel olarak müşteri memnuniyeti sağlanması, tekrarlayan işlemlerde yüzde 10 ila 15 azalma, işlem sürelerinde yüzde 40 ila 50 azalma, verimlilikte yüzde 10 ila 15 artış ile çalışanlar arası iletişimin kuvvetlendiği görülmüştür. Peki, ne yapmamız gerekiyor diye sorarsanız;

Planla: İlk kısımda hedefleriniz belirlenir, ancak unutmayın belirlenen hedefler oldukça küçük olmalı. İş için kullanacaksanız, kazanç odaklı olmak yerine kalite odaklı davranmalı ve ön plana müşteri memnuniyetini almalısınız. Basit ve az yatırım gerektiren konular seçilmeli ve ekipler oluşturup belirlenen konunun metriklerini hesapladıktan sonra analiz yöntemleri kullanarak kök nedene inmelisiniz. Yaşamınıza odaklayacaksanız konunuzla ilgili ayrıntıları iyice değerlendirmelisiniz. Sonra sorunun kaynağına inip ufak adımlar planlamalısınız.

Uygula: İlk adımda belirlenen iyileşme çalışmaları ikinci adımda yavaş yavaş uygulamaya konulmalı. En başta belirlenen plana mutlaka uymanız gerekiyor. Bu süreçte bol bol veri toplamak olası bir başarısızlık durumunda planın başına döndüğünüzde işinize çok yarayacaktır. Yaşamınız için ise kendiniz için planladığınız ufak adımları yavaş yavaş uygulamaya geçirmeye başlamalı bu süreçte de başarızı olabilme ihtimalinize karşı planınızı uygularken sizi zorlayan konu ve kişileri belirlemeeniz, olası bir başarısızlıkta önünüzdeki engelleri size gösterecektir. Böylelikle yeni planlarınıza bu sorunları dahil ederek bir yön bulmak ve uygulamak daha kolay hale gelecektir.

Kontrol Et: Bu adımda ise ekiplerin sonuca ne kadar yaklaştığı belirlenir. Hedefler ve gerçekleşenler arasındaki sapmalar kontrol edilir, sapma çok ise planla adımına geri dönüp tekrar iyileşme analizi çıkarmak gerekir. Kişisel yaşamınızda ise neydiniz ne oldunuz noktasına bir durup bakmanız gerekiyor. Şu ana kadar kendiniz için belirlediğiniz hedeflerin ne kadarına ulaşabildiniz? Hangilerini neden yapamadınız, bunları belirlemek bu adımda ön planda. Eğer hedeflediklerinizin büyük kısmını gerçekleştiremediyseniz en başa dönüp nerelerde sorunla karşılaştığınızı ve neden yapamadığınızı değerlendirip yeni bir plan yapmanız gerekiyor.

Önlem Al: Bu adımda ise iyileştirmenin kalıcı olduğuna emin olmalısınız ve sonuçları standartlaştırmalısınız. İyileşmenin sürekliliğini sağlamak için kontrol noktaları oluşturabilir aynı zamanda tüm çalışanlara eğitim verebilirsiniz.Öte yandan bireysel yaşamınızda ise istikrarı sürdürmelisiniz. Hedeflerinize giden yol kolay olmadı ama gerçekleşmesi için sıkı çalışmanız da mükafatını verdi. Kimi insanlar yaşamlarında hedeflerini gerçekleştirdiklerinde amaçsız kaldıklarını düşünebilirler. Bu noktada bu hissiyata kapıldığınızı düşünüyorsanız, yeni hedefler belirlemeye başlamalısınız.

TAGS: