24 Nisan 2024

‘Şarjım hemen bitiyor’ derdine son! Telefonlarınızı birkaç saniyede şarj edebileceksiniz!

Teknolojinin en yaygın ürünü şüphesiz cep telefonlarıdır. Tek sorunu tabii ki şarj sorunu. Şarjlar bitince ise saatlerce telefonun şarj olmasını bekliyoruz. Bunun üzerine Koreli araştırmacılar kafa kafaya verdi ve sadece birkaç saniye içinde şarj edilebilen sodyum batarya geliştirdi.

Bilim insanları teknolojik eşyalardaki bataryaların daha dayanıklı ve uzun ömürlü olması için binlerce farklı deney ve metot deniyor. Bunların yanı sıra yapılan deneyler arasında pil ve bataryaların daha hızlı bir şekilde şarj edilmesini sağlamak da var.Bataryaların üretiminde ana etken madde lityum olarak bilinir. Ancak bir element daha var ki, lityumdan 500 kat daha fazla rezerve sahip. O da sodyum…

Son yıllarda sodyum-iyon pil teknolojisi ilgi görmeye başladı. Fakat bir problem vardı. Sodyum-iyon bataryalar, lityum-iyon pillere göre daha düşük güç çıkışına sahipti. 

Sodyum-iyon pillerin kısıtlı depolama özelliği ve daha uzun şarj ediliyor olması gibi sınırlamalar birçok kullanıcı tarafından eleştiriliyordu. Ancak bilim insanları birkaç saniye içinde şarj edilebilen yeni bir sodyum bataryayı geliştirmeyi başardı.

Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, yüksek enerjili hızlı şarj yeteneğine sahip, yüksek güçlü hibrit sodyum-iyon batarya geliştirdi. Hibrit enerji depolama sistemlerinde anot malzemelerini süperkapasitörler için uygun katotlara entegre ederek, yüksek depolama kapasitesine sahip bataryalar üretti. Aynı zamanda bu bataryalar hızlı şarj – deşarj oranına da erişmiş oldu. 

Lityum – iyon bataryaların enerji yoğunluğunu aşan hibrit sodyum-iyon bataryaları, elektrikli araçlardan akıllı elektronik cihazlarda ve havacılık teknolojisi gibi birçok alanda kullanılabilecek.Şimdilerde kullanılan sodyum-iyon bazlı enerji depolama sistemleri yüksek bir enerji yoğunluğuna sahip. Ancak düşük güç yoğunluğu gösteren sodyum-iyon bataryaları, şarj edilebilirlik açısından iyi bir performans göstermiyordu.

Koreli araştırmacılar artık sodyum-iyon hibrit enerji depolamaya odaklanmış durumda. Amaç ise yüksek enerji yoğunluğu ve hızlı şarj edilebilir güç yoğunluğuna tam anlamıyla ulaşmak.