Sosyal medya doğru kullanıldığında faydaları sayılamayacak kadar çokken, yanlış kullanımı bir dizi problemleri beraberinde getiriyor. Peki, sosyal medyanın gençlerin ruh sağlığına faydasından ziyade zararı olduğunu söylesek? Bunu gerçi biz demiyoruz. Yapılan araştırmalar sosyal medyanın gençlerin ruh sağlığını olumsuz etkilediğini gösteriyor.
Daha doğdukları anda teknolojinin içinde büyümeye başlayan yeni nesil, sosyal medya platformlarıyla çok erken dönemlerde tanışıyor. Yeri geliyor annelerinin bebeklerini sakinleştirmek için ya da daha rahat yemek yedirebilmek için telefon, tablet gibi teknolojik aletlere başvuruyor. erken bebeklik döneminde teknolojiyle tanışan birey, çocukluk ve gençlik döneminde birçok sosyal platform da kullanıcı olmayı normal karşılıyor. Eee, sonuçta günümüz teknoloji devri. Çocuklarımız da geri kalmamalı…
Hal böyleyken gençlerin sosyal medya kullanımının artmasıyla birlikte gençlerin ruh sağlıklarının etkilendiği ortaya çıktı. Öte yandan Ocak ayında, Facebook’un ana şirketi Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg’in “Mevcut çalışmalar, sosyal medya kullanımı ile gençlerin zihinsel sağlıklarının daha kötü olması arasında nedensel bir bağlantı göstermedi.” diye açıklama yapınca yeni bir tartışmanın fitili ateşlendi. Bir çok sosyal bilimci Zuckerberg’in bu sözü üzerine karşıt görüş bildirmeye başladı bile.
Sosyal bilimciler hedef olarak öncelikle Facebook’u ardından da diğer sosyal medya platformlarını masaya yatırdı. Araştırmacılar Fecabook’un 2000’li yıllarda görücüye çıkmasının ardından kullanıcılarda anksiyete ile birlikte başka ruhsal bozuklukların olup olmadığını araştırdı.
GENÇLERİN ÜÇTE İKİSİ TİKTOK KULLANIYOR
Günümüzde 13 ila 17 yaş arası gençlerde sosyal medyanın katılımı giderek artıyor. 2022’de yapılan bir ankete göre gençlerin üçte ikisi TikTok’u kullandığını ve gençlerin yaklaşık yüzde 60’ı Instagram veya Snapchat kullandığını bildirdi. TikTok’un birçok ülkede güvenlik endişesiyle yasaklanması, o ülkede yaşayan gençler üzerinde ne denli bir etki yaratıyor bu henüz bilinmiyor. Ama yapılan başka bir ankette, kızların ortalama olarak günde yaklaşık 3,4 saatini TikTok, Instagram ve Facebook’a ayırdığını, erkeklerin ise yaklaşık 2,1 saatini o platformlarda geçirmesi bir hayli endişe verici.
ÇOCUKLARIN VE GENÇLERİN PSİKOLOJİSİNİ BOZUYOR!
Çocuklarda sosyal medyanın etkilerine ilişkin endişeler uzun süredir gündemde. Sosyal medya üzerinden taciz, zorbalık, şantaj gibi bir çok tehlike ne yazık ki sürekli kurallar getirilse de çocukların peşini bırakmıyor. Bu açıdan bakıldığında bile sosyal medyanın ruh sağlığını etkilemediğini söylemek şaşırtıcı derecede komik. Psikolog Amy Orben ve Andrew Przybylski tarafından yapılan bir araştırma, sosyal medya da dahil olmak üzere teknoloji kullanımı ile azalan refah arasında bir bağlayıcı bulup bulamayacaklarını görmek için üç anketten elde edilen verileri birleştirerek 355 binden fazla gencin performansını ölçtü. İkilinin 2019’da Nature Human Behavior’a hazırladıkları rapora göre, dijital teknoloji kullanımı gençlerin psikolojisini bozuyor.
ENDİŞE VERİCİ
Öte yandan ikilinin 2022’de Nature Communications’da yayımladığı rapora göre, sosyal medyanın kesilmesinin de, ergenlik ve genç yetişkinlik dönemleri dahil belirli yaş grupları arasında mutluluklarını düşürdüğü sonucunu ortaya çıkardı. Ayrıca ikili, yaşı daha büyük olan kullanıcılar arasında Goldilocks Hipotezi’ni destekleyen sonuçlar buldu. Sosyal medyada hem çok fazla hem de çok az vakit geçirmek ruh sağlığına zarar verebiliyor! Genel olarak sosyal medyanın her yerde bulunmasıyla birlikte, ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkiler artık daha büyük olabilir. Bu da gerçekten endişe verici.