18 Nisan 2024

Şimdi üniversiteli oldum, ülkeleri araştırdım!

Son yıllarda kariyer endişesi nedeniyle yurt dışında eğitim seçeneğini araştıran gençlerin sayısında hızlı bir artış gözlemlenmeye başladı. ABD, İngiltere, Avustralya ve Kanada gibi bilinen ve favori olan ülkelerin yanı sıra, başka birçok ülke de öğrencilere yüksek kaliteli eğitim ve uluslararası deneyim sunuyor. Peki, yurt dışında eğitim almak için nelere dikkat etmelisiniz?

Günümüz gençlerinin çoğu kariyer endişesi yaşıyor. Bu da beyin göçü denilen olgunun yaşanmasına neden oluyor. Beyin göçünün neden olduğunu bu yazıda anlatmaktan ziyade, gençler arasında kariyer endişelerini gidermek adına yurt dışında üniversite arayışında olanlara rehber niteliğinde bir yazı hazırlamak istedim. Şu an gençlerin çoğu bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanında iyi eğitim veren üniversiteleri tercih tercih ediyor.

BİRDEN FAZLA SEÇENEK MEVCUT

Bugün gençlerin yabancı bir ülkede eğitim alabileceği çok fazla alternatifi var. ABD, İngiltere, Avustralya ve Kanada gibi ülkelerin yanı sıra son yıllarda Singapur, Almanya, Fransa, İsviçre, Güney Kore, Çin, Macaristan ve İrlanda da bu yarışa dahil olan ülkelerden. Farklı ülkelerde uluslararası öğrencilere hitap etmek için İngilizce öğretilen derslerin sayısı da giderek artmaya başladı. Bununla birlikte, güvenli kalacak yer seçimi, sunulan programlar, mezun olduktan sonra kolay ve iyi bir iş bulma, maliyetler, denklik gibi bir dizi faktör de gençler tarafından seçim yapılırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan.

STAJLARA DİKKAT

Öte yandan gençlerin yurtdışında okurken kazandıkları becerileri ile işverenlerin öncelik verdiği beceriler eşleşiyor. Gençlerin, yurtdışındaki seçeneklerini değerlendirirken, istihdam edilebilirliği artıracak şekilde tasarlanmış kapsamlı kurslar ve stajlar sunan programlara öncelik vermeleri gerekiyor.

SOSYAL BECERİLER ÖNEMLİ

Uzmanlar, gençlerin eğitim hayatından iş hayatına geçişlerinde sadece teknik yeteneklerin değil, aynı zamanda çeşitli sektörlerdeki işverenler tarafından oldukça değer verilen iletişim, takım çalışması ve problem çözme gibi sosyal becerilerin de gösterilmesini gerektirdiğinin üzerini vurguluyor.

VİZE SİSTEMİNİ ÖĞRENMEK DE ÖNEMLİ

Yurtdışındaki eğitimlerini tamamladıktan sonra eğitim aldıkları ülkede çalışmak isteyen gençlerin, öğrenim görecekleri yerdeki hükümet politikasını gitmeden araştırmaları da önemli. Örneğin, Avustralya, mezunlara eğitimlerini tamamladıktan sonra 3 yıla kadar ülkede kalmalarına olanak tanıyan eğitim sonrası çalışma vizesi sunuyor.

DENKLİK ATLANMAMALI

Uzmanlar, çoğu işverenin uluslararası iş deneyimine ve yabancı mezunlara değer vermesine rağmen, öğrencilerin diplomalarının dünya çapında tanınmamasından mütevellit yurt dışındaki herhangi bir üniversiteden mezun olan bir gence iş fırsatı sunmak istemiyor. Örneğin, tıp ve yardımcı sağlık gibi alanlarda katı standartlar uygulanıyor. Gençlerin, diplomalarının denkliklerinin olup olmadığını yurtdışında herhangi bir üniversiteye kabul edilmeden önce kontrol etmeleri gerekiyor.

YURT DIŞINDA TAM BURS VEREN BAZI ÜNİVERSİTELER

Maddi durumu yurt dışında okumaya el vermeyen gençler için birkaç ülke ve verdiği tam burs programlarını da sizler için derledik…

Çin – Belt and Road: Konaklama, okul ücreti, sağlık sigortası ve birçok kategoriyi kapsıyor.

Güney Kore – Global Korea Scholarship: Uçak bileti, konaklama, harçlık, okul ücreti ve sağlık sigortası karşılanıyor.

Kanada – Lester B. Pearson International Scholarship: Kitaplar, olası ücretler, konaklama ve okul ücreti karşılanıyor.

Macaristan – Stipendium Hungaricum: Okul ücretleri, konaklama, aylık harçlık, sağlık sigortası ve bazen uçak biletleri karşılanıyor.