Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’i engelli bireylerden oluşuyor. Ne yazık ki doğum sonrası ya da genetik engel dışında kazalar, yanlış ameliyatlar, hastalıklar, doğal afetler nedeniyle el ve ayaklarını kaybeden birey sayısı çok fazla. Engelli bireylerin hayata karışmaları için ülkeler çeşitli çalışmalar yapıyor, protez ve robotik kol ve bacaklar üretiliyor. Hatta beyin çipleri bile yapılıp denenme aşamasında. İsrail Teknoloji Enstitüsü’de (Technion), İsrailli bilgisayar uzmanlarının ve robot bilimi uzmanlarının bilgisayarda yazı yazma ve piyano çalmak gibi ince parmak işlemleri için tasarlanan bir robotik el geliştirdiklerini duyurdu.
EN İNCE İŞLERİ BİLE YAPABİLECEKLER
Technion ekibi, geliştirdiği yeni robotik sistemle ampute kişilerin yaşamlarını iyileştirebileceğini ve kahve yapma ve ampul değiştirme gibi diğer çeşitli günlük görevleri de yerine getirebileceğinin müjdesini verdi. Technion’dan yapılan açıklamaya göre yapısal özelliklerin ve hareket etmemenin ötesinde, karmaşık işlemleri gerçekleştirme becerisine odaklanarak ince işleri bile yapabilmek için tasarlandı.
KAS HAREKETLERİNİ OKUYOR
Ekip, kas hareketlerini okuyabilen ve yorumlayabilen ultrason tabanlı bir sistem geliştirdi. Sistem, kişilerin düşüncelerini anlayabiliyor ve karmaşık hassas parmak hareketlerini gerçekleştirebiliyor. Mevcut yöntemlerden farklı olarak sistem, kas sinyallerini yorumlamak için bol miktarda yapıştırılan sensörlü etiketlere ihtiyaç duymuyor. Araştırmacılar, sistemin protez alanında önemli bir adım atarak birçok kullanıcının daha iyi bir yaşam kalitesi sürdürebilmesi için önemli bir adım olduğunu söyledi.