12 Nisan 2024

Şaman geleneğinden günümüze: 7 batıl inanç!

Türklerin Şamanizm'e dayanan birçok geleneği ve adeti vardır. Belki de her gün yaptığınız, ancak nereden geldiğini bilmediğiniz davranışlardan bahsedeceğiz. Nedir bunlar?

Türk kültürü, binlerce yıl boyunca derin bir kökene ve zengin bir geçmişe sahip. Hayatlarımızı etkileyen bazı gelenekler ve inançlar, şaşırtıcı bir şekilde, atalarımızdan günümüze kadar gelmiş bulunuyor. Tahtaya vurmak, nazar boncuğu takmak gibi adetlerin, sadece geçmişimize değil, aynı zamanda modern yaşamımıza da etki ettiğini söyleyebiliriz. İşte Şamanizm’den günümüze gelen 7 batıl inanç…

NAZAR

Nazar, birçok kültürde yaygın olan bir inançtır ve genellikle kıskançlık veya kötü niyetli bakışların kişiyi veya eşyayı etkileyebileceğine inanılır. Nazar inancına göre, bu kötü niyetli bakışlar kişinin şansını, sağlığını veya mutluluğunu etkileyebiliyor ve hatta zarar verebiliyor. Bu inanışın bir sonucu olarak, çeşitli koruyucu nesneler veya ritüeller kullanılarak nazarın etkilerinden korunmaya çalışılıyor.

FlowerGarage34 Altın Yaldızlı Nazar Boncuğu Işlemeli El Yapımı Fiyatları, Özellikleri ve Yorumları | En Ucuzu Akakçe

GİDENİN ARKASINDAN SU DÖKMEK

Sevdiklerimizi yolculuğa uğurlarken arkasından su dökeriz. Bu hareket “su gibi git, su gibi gel” anlamına gelir ve bu adet, Şamanlar arasında değerli bir içkinin bir kısmının tanrılar için yere dökülmesiyle başlamıştır. Bu gelenek, hem sevdiklerin yolculuğunu kolaylaştırmak hem de güvenli bir şekilde dönüşlerini temin etmek için yapılıyor.

Yılların geleneği bakın ne anlama geliyormuş.. Gidenin arkasından su dökmek ne ifade ediyor?

KURŞUN DÖKME

Kurşun dökme, kötü ruhların çaldığı şansı geri döndürmek için yapılan sihir kökenli bir ayindir. Şamanizm’de kurşun dökmeye “kut dökme” denilirdi. Bu ritüel, kişinin enerjisini ve ruhunu korumak, negatif etkilerden arınmak amacıyla yapılıyor.

Kurşun döktürenleri bekleyen büyük tehlike - 17.05.2016, Sputnik Türkiye

TAHTAYA VURMAK

İstenmeyen bir şey duyulduğunda kulağı çekip tahtaya vurma adeti de Şamanlar’dan gelmiştir. Ormanda ve ağaçlık alanlarda kötü ruhların yaşadığı sanıldığından, bu ruhların da tahtalara sindiği varsayılırdı. İşte bu ruhları kaçırmak amacıyla tahtaya vurma adeti günümüze kadar geldi. Bu ritüel, kötü enerjileri uzaklaştırmak ve korunma sağlamak için yapılıyor.

Batıl Bir İnanç Olduğunu Bildiğimiz Halde Niçin Tahtaya Vururuz?

KÖPEK ULUMASININ UĞURSUZ SAYILMASI

Şamanlar, köpek ulumasının ölümü haber verdiğine inanırdı ve ulumayı duyan kişinin hayatının tehlikede olduğunu düşünürlerdi. Bu inanış, günümüzde bile köpek ulumasının uğursuz sayılmasına neden oldu. Köpek uluduğunda, bazı kültürlerde hala uğursuz ve kötü ruhlu varlıkların yaklaştığına da inanan insanların sayısı bir hayli fazla.

Ezan Okurken Köpekler Neden Ulur? Bilimsel Ve Dini Nedenleri

GECE TIRNAK KESMEMEK

Şamanizm’e göre, insanın canı veya ruhu kemikte ve kanda bulunurdu. Bu inanışa göre, geceleri tırnak kesildiğinde, o tırnağın kötü niyetli iblislerin eline geçmesinden ve bu yüzden insanın canına zarar gelmesinden korkulurdu. Bu inanç, zamanla günümüze kadar geldi. Özellikle büyüklerimiz halen gece tırnak kesmenin zararlı olduğunu söylüyorlar.

Tırnak Kesmek Günleri Neler? Diyanet Açıklamasına Göre Tırnak Hangi Günler Kesilir? -

DİLEK AĞAÇLARI

Dilek tutmak, Şamanizm kökenli bir davranıştır. Şamanlar, ağaçları yaşamın sembolü olarak gördükleri için ve yaşam üzerinde muazzam etkileri olduğuna inandıkları için belirli ağaçlara küçük kumaş parçaları bağladıklarında, o an tuttukları dileğin gerçekleşeceğine inanırlardı. Bu inanış, Türkler İslamiyet’e geçtikten sonra terkedilmişti. Ancak bazı kültürlerde, günümüzde dahil olmak üzere, birçok ağaca ve kayaya hala küçük kumaş parçaları bağlanıyor ve dilekler dileniyor.

Mitoloji Dünyası on X: "(4) Dilek Ağacı bu dileği de gerçekleştirdi ve ona Cimutavahana adında dünyalar iyisi bir evlat verdi. Prens büyüdükçe zekası, karakteri ve merhametiyle herkesi kendisine hayran bırakıyordu. Zamanla ermişler

 

TAGS: