Hemen hemen her ülkenin kendi gelenek ve göreneklerine, iklim koşullarına, yerleşim yerlerinin coğrafi koşullarına, inançlarına kadar farklı gelenekselleşmiş festivalleri var. Bu festivallerin eğlence kısmının yanında geleneksel olarak yenilen yemekleri veya içilen içecekleri var.
Hindistan rengarenk festivali Holi’yle eğlenmeye devam ediyor. Renk cümbüşünün 7’den 70’e herkesi her sokağı sardığı festival, yüz yıllardır şenlikler eşliğinde kutlanıyor. Bu şenliklerin olmazsa olmazı, her evde festival zamanı mutlaka yapılan ve gerek ev sakinleri gerek gelen misafirlere ikram edilen geleneksel içecekleri Thandai sıcak ve enerjik geçen festival zamanı sevilerek tüketilen bir içecek.
ENERJİ SAÇIYOR
Thandai‘nin yapımında süt ön planda olmasına rağmen kuru yemişler, hoş kokulu baharatlar ve çeşitli bitkiler kullanılıyor. Festivalin şenlik ruhuna uygun şekilde lezzetli olan içecek, aynı zamanda içenlere enerji de veriyor. Holi ruhunun kaygısızlığını Thandai‘ye bağlayabilirsiniz. ‘Thandai’ kelimesi Hintçede ‘havalı’ anlamına gelen ‘thanda’ kelimesinden türetildiğini de buraya ek bilgi olarak ekleyelim. Thandai‘nin tıbbi özelliklere sahip olduğu söylentiler arasında. Badem, haşhaş tohumu, rezene tohumu, karabiber, kakule, safran ve fındık gibi kuru yemişlerin yanı sıra baharatların karışımından yapılan bu içecek, şekerle tatlandırılıyor ve servis edilirken de gül yaprakları ve gül suyuyla süslenerek servis ediliyor.
SANILDIĞI KADAR MASUM DEĞİL!
Thandai bu şekilde bakıldığında masum bir içecek gibi duruyor ama çok da masum olduğunu söyleyemeyiz. Peki, size Thandai‘ye esrar da katıldığını söylesek? Festival neşesinin yerel halkın yaşam şekilleriyle ya da Thandai‘deki enerji verici kuru yemiş ve bitkilerden kaynaklandığını düşünmüyordunuz değil mi? Şimdi hemen bu düşüncenizi sizden alıyoruz. Bu süt bazlı içeceğin daha çok neşe ve enerji vermesi, azıcık da sarhoş etmesi için Hint Keneviri’nin genç yapraklarından yapılan ve yeşil macunu andıran ‘bhang’ olarak bilinen macunun katıldığını size söylemeyi bir borç biliriz.
Hindistan’da kenevir üretimi ve kullanımı binlerce yıl öncesine dayanıyor. Hinduizm’in dört kutsal metninden biri olan Atharva Veda, esrarı dünyadaki en kutsal beş bitkiden biri olarak adlandırıyor ve onu “mutluluk kaynağı” ve “kurtarıcı” olarak kaynaklarında geçiriyor. Yani, kenevir de en az inekler kadar kıymetli bu ülkede.
Hindistan’da yasa dışı madde kapsamında 1985 yılında yasaklanan esrarın kimyasal maddelerle karıştırılıp üretilmesi, kullanılması veya satılması yasak. Ancak bitkinin tohumları ve bazı yaprakları ‘bhang’ yapmak için kullanılabiliyor. Bhang da yukarıda dediğimiz gibi kenevir bitkisinin genç yapraklarının ezilerek macun haline getirilmesiyle yapılıyor.
Thandai günümüzde gelişen gastronomi dünyasında votka ve çeşitli alkollerle hazırlanan bir kokteyl olarak kullanılabiliyor. Hatta Sütlaç gibi sütlü tatlılara bile koyuluyor ama hala birçok Hintli bu leziz içeceği binlerce yıldır alışıla geldiği şekilde içmeyi seviyor. Çünkü Thandai, Holi’nin enerjik ruhunu simgeliyor.
EVDE ESRARSIZ THANDAI YAPIMI
Siz de Hindistan’a gitmeden Holi ruhunu evinizde yaşamak ve müthiş içeceği tatmak istiyorsanız size esrarsız Thandai tarifi hazırladım. Kalem kağıtlar pardon, Notepad’ler ve telefonlar hazırsa işte esrarsız Thandai tarifimiz geliyor…
THANDAI MALZEMELERİ
10-12 badem
10-12 kaju fıstığı
10-15 adet karabiber
10-12 kuru üzüm
10-12 adet yeşil kakule kabuğu
1 çay kaşığı beyaz haşhaş tohumu
1 çay kaşığı rezene tohumu
1 çay kaşığı kavun çekirdeği
1 tutam safran (isteğe bağlı ancak şiddetle tavsiye edilir)
4 bardak tam yağlı süt (tam yağlı, yağsız, az yağlı veya bitki bazlı)
¼ bardak toz beyaz şeker (veya tadı)
½ çay kaşığı gül suyu
Servis için gül yaprakları ve kıyılmış kuruyemişler…
THANDAI YAPILIŞI
İlk olarak; badem, kaju fıstığı, karabiber, kuru üzüm, yeşil kakule, haşhaş tohumu, rezene tohumu, kavun çekirdeği ve safranı yarım bardak suyla bir kapta ıslatın. Üzerini örtün ve gece boyunca bekletin. Hava sıcaksa oda sıcaklığında 3-4 saat bekletmeniz yeterli. Ardından 2-3 saat daha aynı şekilde buzdolabında bekletin. Malzemeleri suyla birlikte bir blendera aktarın ve ince bir macun elde edene kadar karıştırın. Karıştırırken gerekirse 2-3 yemek kaşığı süt ekleyin. Karışım macun kıvamına geldiğinde bir kaba aktarıp bekletin.
Öbür tarafta sütü kalın tabanlı bir tencerede orta ateşte ısıtın. Sütün yanmasını önlemek için sık sık karıştırın. Süt kaynayınca blenderda yaptığınız macunu, şekeri ve gül suyunu ekleyip karıştırın. 2-3 dakika daha pişirin. Sık sık karıştırın ve bir dakika daha pişirin. Tavayı ocaktan alın ve karışımın soğumasını bekleyin. Hava geçirmez bir kaba aktarın ve tatların karışması için 3-4 saat buzdolabında saklayın.
Karışımı ince gözenekli bir süzgeçten, muslin kumaştan geçirin ve kalan posayı atın. Thandai‘yi servis bardaklarına dökün. Gül yaprakları ve dövülmüş kuruyemişlerle süsleyin. Afiyet olsun…