Her yıl Mart ayı geldiğinde Hindistan sokaklarında renk cümbüşü başlar. Kırmızı, mavi, yeşil, sarı boyalar… Gökkuşağı sanki yeryüzüne inmiş gibidir; binlerce insan baharın gelişinin kutlandığı Holi Festivali’ne katılmak için dünyanın dört bir yanından gelir.
Holi Festivali, dünyanın en büyük ve renkli festivali olarak bilinir. O gün, insanlar ellerindeki toz boyları birbirlerine fırlatır ve Hindistan’da sokaklar, meydanlar hatta evler bile adeta rengarenk bir savaş alanına döner.
Bu festivalin geçmişi yüzyıllar öncesine dayanır; sadece Hindular değil farklı inançlara sahip insanlar da kutlar. Mitolojide ‘iyiliğin kötülüğü yenmesi’ anlamına gelen Holi’de herkes bir başlangıç olarak gördüğü baharın gelişinde dilekler diler ve bunların yıl içinde gerçekleşeceğine inanır.
HİNT MİTOLOJİSİNDE HOLİ’NİN HİKAYESİ
Holi ismi kötü kalpli Kral Hiranya Kashyap’ın kız kardeşi Holika’dan geliyor. Kral, kendi emirlerine karşı gelen ve iyilik yanlısı olan oğlu Prahlada’yı yenmek için Holika ile bir plan yapar. Mite göre Holika’nın özel güçlerinden biri ateşten etkilenmemesidir, bunun üzerine yeğeni Prahlada’yı kandırıp bir odun yığının üzerine çıkarır, genç adamı öldürmek üzere odunlar ateşe verildiği an kötülük timsali Holika, özel gücünü kaybedip yanmayana başlar fakat iyiliği seçen Prahlada alevlerden kurtulur. Bu nedenle iyiliğin her zaman kötülüğü yeneceğini hatırlamak üzere Hint halkı Holi Festivali’ni başlatan dolunay gecesinde ateş yakar.
Renklerin bu festivalde neden ön planda olduğu da merak edilen bir başka unsur ancak mitoloji buna da yanıt veriyor. Holi ile ilgili bir diğer mite göre; Krişna’yı zehirlemek için Putana ona sütünü içirir. Bu süt yüzünden Krişna’nın rengi maviye döner ve büyüdüğünde kimsenin kendisini beğenmeyeceğini düşünür. Fakat daha sonra Radha, ona olan aşkından yüzünü maviye boyar ve muhteşem bir aşk yaşamaya başlarlar. İşte Holi’de renklerin bu denli önemli olmasının nedeni budur…
Aslında Holi’nin her yıl kutlandığı belirli bir tarih yok; Hinduların Ay takvimine göre her yıl mart ayında farklı bir güne denk geliyor. Festival başlamadan bir gece önce dolunayda dualar ediliyor, ertesi gün insanlar birbirlerine renkli toz boyalar veya içi su dolu balonlar atıyor.
Holi, sadece Hindistan ile sınırlı kalan bir festival değil. Evet, dünyanın birçok ülkesinden insanlar festivale katılabilmek için çeşitli turlar düzenliyor ancak Hint nüfusunun olduğu ülkelerde de Holi kutlanılmaya devam ediyor…
Eğer bir gün Holi Festivali’ne katılma şansınız olursa tek yapmanız gereken renkli boyalarınızı almak ve kendinizi büyülü Hint atmosferine bırakmak!