26 Mart 2024

Denizlerde alarm: El Nino suları yükseltti!

Küresel ısınma ve El Nino kasırgası nedeniyle geçen yıla oranla deniz seviyelerinde 4 kat artış gözlemlendi. NASA konuyla ilgili yaptığı açıklamada önümüzdeki yıllarda felaketlerin ve deniz seviyelerinin daha da artacağını söyledi.

NASA’dan yapılan açıklamaya göre 2022’den 2023’e kadar ortalama deniz düzeyi dört kat artarak yükseldi. Bilim insanları deniz seviyesindeki yükselmeyi El Nino‘ya ve küresel ısınmaya bağladı.

NASA deniz seviyesi değişim ekibi ve Washington’daki okyanus fiziği programı Nadya Vinogradova Shiffer, “Mevcut deniz seviyesi artışındaki hızlanma oranlarının, 2050 yılına kadar ortalama 20 santimetre daha artacağını tahmin ediyoruz.” dedi.

Ancak, önceki yüzyıla kıyasla otuz yıldaki değişim miktarının iki katı büyüme ve sel baskınlarının günümüze göre gelecekte çok daha sık yaşanarak büyük felaketlere yol açacağı öngörüldü. Deniz seviyesindeki artışın en önemli nedeni, 2021’den 2022’ye kadar La Nina’nın yerini alan El Nino’nun yarattığı etki olarak belirlendi.

El Nino, ekvator Pasifik’in ortalamanın üzerindeki okyanus sıcaklıklarını içeriyor. NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı’nda (JPL) deniz seviyesi araştırmacısı Josh Willis, “Normalde karaya düşmesi gereken yağmurun büyük bir kısmı, okyanusa düşüyor ve bu da denizin geçici olarak yükselmesine neden oluyor.” dedi. Ancak küresel ısınmanın bu denli hızlı gerçekleşmesinin ardındaki asıl sebepin, insanlar olduğu aşikar!

NASA deniz sorumlusu Ben Hamlington, “30 yıllık uydu kaydı gibi uzun vadeli veri kümeleri ve El Nino gibi deniz seviyesindeki kısa vadeli etkiler ile denizde olası yükselmeleri ve yükselmeler sonrası nerelerde yaşayabileceğimiz gibi ayrımlar yapabileceğinize olanaklar sunuyoruz.” dedi.

Teknolojik yeniliklerle, yıllar içindeki ölçümler daha doğru sonuçlar elde etmeye yardımcı oluyor. Örneğin, radar altimetreleri deniz dalgalarını yansıtıyor, ardından sinyalin uyduya geri dönüş süresi ve geri dönüş sinyalinin gücünü kaydediyor. Ayrıca iklimlendirme rejimi, sıcaklık su buharı ve dünyanın kayıtlı uydu ölçümleri gibi diğer kaynaklarla da çapraz kontrolleri yapılıyor. Tüm bu işlemler sonrasında daha doğru sonuçlar elde ediliyor.