13 Nisan 2024

Türk mucitlerin dünyaya yön veren eserleri…

Türk mucitlerimizin geliştirdikleri çalışmalar dünyada birçok alanda dikkatleri üzerine çekip, hem ülkenin gelişimine katkıda bulundu hem de insanlığa bir çok alanda örnek oldu. İşte Türk mucitler ve yaptıkları...

 

Piri Reis – Harita ve Coğrafya Dehası: Osmanlı İmparatorluğu’nun ünlü amirali ve coğrafyacısı Piri Reis, 16. yüzyılda dünya haritasını çizen ilk kişilerden biridir. 1513 ve 1528 yıllarında çizdiği dünya haritaları, o dönemdeki coğrafya bilgisini yansıtan önemli belgeler arasında yer almaktadır.

 

 

 

 

Lagari Hasan Çelebi – Roket: 17. yüzyıl Osmanlı döneminde yaşamış olan Lagari Hasan Çelebi, roket teknolojisi alanında öncü bir figürdür. 1633 yılında gerçekleştirdiği roketle atlayış denemesi, havacılık tarihinde önemli bir dönemeçtir.

 

Menahem Hodara – Tıbbın Öncülerinden: Menahem Hodara, bir tür trichorrhexis nodosa adlı saç hastalığını tanımlamış, kendi adıyla anılan “Hodara Hastalığı”nı literatüre kazandırmıştır. Tıp dünyasına bu katkısı, hastalıkların anlaşılması ve tedavisi konusundaki bilgi birikimini artırmıştır.

 

 

Hulusi Behçet – Behçet Hastalığı’nın Tarifçisi: Hulusi Behçet, 1937 yılında bir kan damarı hastalığı olan ve günümüzde kendi adıyla anılan Behçet hastalığını ilk defa tanımlayan bilim insanıdır. Tıp dünyasındaki bu tanım, hastalığın teşhis ve tedavisi için önemli bir başlangıç noktası olmuştur.

 

 

Feza Gürsey – Teorik Fizikte Çığır Açan Mucit: Feza Gürsey, teorik fizikteki çalışmalarıyla tanınan bir fizikçi ve matematikçidir. “Gürsey Modeli” olarak adlandırılan teorik bir fizik modelini ortaya koyarak parçacık fiziği alanında önemli bir etki yaratmıştır.

 

 

İhsan Sıtkı Yener – F Klavye Mucidi: İhsan Sıtkı Yener, 1955 yılında F klavyeyi icat ederek klavye dünyasında bir devrim yapmış bir mühendis ve mucittir. F klavye, harf sıralarını daha ergonomik bir şekilde düzenleyerek hızlı ve verimli yazım imkanı sağlamıştır.

 

 

Hakan Gürsu – Çevreci Teknolojilerin Öncüsü: Hakan Gürsu, geleceğin yenilikçi ve çevreci teknesini tasarlayarak dikkat çeken bir mühendis ve tasarımcıdır. “Volitan” adını verdiği deniz aracı, yakıt bağımlılığını ortadan kaldırarak dünyada nokta dönüşü yapabilen ilk deniz aracı olma özelliği taşımaktadır.

 

Cem Alhan – Robotla Kalp Kapakçığı Değişimi: Cem Alhan, Türkiye’de robot teknolojisi kullanarak gerçekleştirdiği ilk kalp kapakçığı değişim ameliyatıyla dikkat çeken bir bilim insanıdır. Bu ameliyat, cerrahi müdahalelerde robot teknolojisinin kullanımının başarılı bir örneğini sunmaktadır.

 

Prof. Dr. Orhun Muratoğlu – Türk bilim insanı: Hâlen Massachusetts General Hospital’da çalışmaktadır. Eklem hastalıklarında kullanılan protezler ile ilgili buluş sahibidir. Malzeme bilimi uzmanıdır.

 

Tuncay Uluğ – Türk mucit ve profesör doktor: İstanbul Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı öğretim üyesi olan Uluğ’un kulak ve kafa tabanı cerrahisi için tasarladığı mikro cerrahi aletleri, Almanya’daki bir firma tarafından Uluğ’un adıyla (Ulug Double Sided Ear Microsurgery Instruments: Uluğ Çift Taraflı Kulak Mikrocerrahi Aletleri) dünya pazarına sunuldu. Kendi ismiyle dünya pazarına bir ürünü sunulan Tuncay Uluğ, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmiş oldu.

 

 

Turhan Alçelik- Doktor, siyasetçi Göz hekimi ve eski milletvekili: Aynı zamanda göz kamaştırma etkisi yapmaksızın uzun mesafeli aydınlatma sağlayan araç farının mucididir.

ETİKETLER: