10 Mart 2024

Yapay Zeka ve Estetik – Plastik Cerrahi

Yapay zeka denildiğinde aklımıza bilim kurgu filmlerinden pek çok sahne gelse de, yapay zeka günümüzde çeşitli endüstri sahalarında, moda, sanat ve birçok alanda hızla yaygınlaşmakta ve gelişmektedir. Yeni yapay zeka öğrenme yöntemlerinin de tanıtılması ve kullanılmasıyla birlikte, önümüzdeki yıllarda daha da çok ses getirecektir.

Plastik ve estetik cerrahi ile ilgili alanların yapay zekaya dahil edilmesi uzun yıllar sürecek gibi görünse de, şimdiden birçok alanda kullanılmaya başlamıştır. Kendi uygulamalarımızdan örnek vermem gerekirse, kliniğimizde bulunan cihazlarla hastaların 3 boyutlu görüntüsünü kopyalayıp meme implantı, çene implantı ve burun operasyonlarının planlamasını yapabilmekteyiz. Hastanın isteklerini, sahip oldukları vücut ve yüz yapıları ile birlikte bizim onlara verebileceğimizi ortaya koyan bu cihazla, öncesi sonrası karşılaştırması yapabiliyor ve hastanın beklentilerini daha iyi anlayabiliyoruz. Bu cihazlar zamanla daha çok gelişecek ve daha fazla operasyon planlamasında kullanılabilecektir. Kliniğimizde veya hastanemizde kullanmayı tercih etmesek de, uzun zamandır robotlar aracılığı ile saç ekimi de yapılabilmektedir.

PEKİ BU TEKNOLOJİ, ESTETİK CERRAHİ ALANINDA NASIL GELİŞMELER SAĞLAYACAKTIR?

Birçok problemi ön görebilen bu teknoloji, insan kaynaklı hataları minimuma indirebilecektir. Bununla beraber zamandan tasarruf sağlanabilecektir.

Estetik cerrahların eğitim fırsatları daha iyi olacak, prosedürler rutin ihtiyaçlara göre gelişecek ve bu alanda birçok şaşırtıcı gelişmeler olacaktır.

Tıp dünyasının gelişebilmesi için daha çok veriye ihtiyaç olacak ve bu sayede çeşitli laboratuvarlar açılacak, giyilebilir teknolojik cihazlar daha çok artacaktır.. Mesela hekimin kullanacağı gözlük, yaptığı operasyonu kaydedebilecek ve birçok yerden canlı olarak izlenebilecektir.

Yapay zeka ile hastaların fiziksel görüntüleri taranıp, hastaya uygulanabilecek işlemler önerilebilecektir. Hastanın sağlık bilgileri, yaşam tarzı, boyu, kilosu, hastalıkları, psikolojik durumu ve ilgi alanları girildiğinde oluşturulacak veriler hastanın aklındaki soru işaretlerini giderecektir. Bu teknoloji hastanın sosyal medyada takip ettiği kişileri, beğendiği gönderileri, arama motoru geçmişini ve mesajlarını analiz edip hastanın hayalindeki modeli ekrana yansıtabilecektir.

Hekimlerin operasyon öncesi çizim yapmalarına gerek kalmadan bu teknoloji ile kesinin nereden yapılması gerektiği, hangi cerrahi tekniğin kullanabileceği, hangi protezin kullanılması gerektiği gibi sorulara cevap verip bu sayede hekimlere kolaylık sağlayabilecektir. Bu yönü ile akıllarda “tek tip güzellik” algısı oluşturacağı fikri soru işareti oluştursa da, farklı karakter özelliklerimiz, beğenilerimiz, ilgi alanlarımız… mutlaka farklılık yaratacaktır.

Konsültasyonlar daha hızlı gerçekleşebilecektir. Robotik cerrahi asistanlar yaygınlaşacak, böylelikle iş yükü azalacaktır. Fakat bunların sonucunda oluşacak veri kalabalığı, birçok hatayı da doğurabilecektir.

Operasyon öncesi hastayı birden fazla kez görmemiz gerekebilmektedir. Hastanın isteklerini ve beklentilerini tamamen anlamak gerekir. Güzellik bireyseldir ve her insan için güzellik düşüncesi farklıdır, yapay zeka verilere odaklı çalıştığından ‘Hastayı tamamen anlayıp isteklerini karşılayabilir mi?’ sorusu tartışılacak bir konudur..

Sonuç olarak yapay zeka, kendi tercihimizle kullanmaya veya kullanmamaya karar verebileceğimiz bir teknolojidir…. Yeni teknoloji devriminin kazananı yapay zeka mı yoksa insan zekası mı olacak zamanla göreceğiz…

ETİKETLER: