Bilim insanları , Güney Afrika’da bulunan 2 milyar yıllık kayanın kapalı bir çatlağında yaşayan mikroorganizmalar tespit etti. Tokyo Üniversitesi ve diğer ülkelerdeki araştırmacılar, genomun yakından incelenmesinin hayvan evrimi hakkında fikir verebileceğini söylüyor ancak ortaya çıkarılan mikropların ne kadar süre hayatta kaldığı henüz bilinmiyor.
DIŞARIDAN GİRME İHTİMALLERİ DÜŞÜK
Benzersiz jeolojik oluşum, 2 milyar yıl önce magmanın yeraltı mantosundan yükselip soğuyup katılaşmasıyla ortaya çıktı. Bilim insanları araştırma sırasında 15 metre derinlikten alınan numuneyi detaylı incelemek amacıyla analiz etti. DNA’yı tespit etmek için özel bir kimyasal kullanan ekip, DNA’ya sahip hücrelerin çok sayıda bulunduğunu fark etti. Mikroorganizmaların hücrelerinden türetilen proteinler de tespit edildi ve bu da araştırma ekibini kayada yaşayan mikropların bulunduğu sonucuna götürdü. DNA’nın bulunduğu bölüm kil ile çevrili olduğundan mikroorganizmaların dışarıdan kayaya girmiş olma ihtimali düşük.
Daha önceleri New Mexico’daki 250 milyon yıllık kaya tuzunda ve Güney Pasifik Okyanusu’nun tabanında 100 milyon yıldan daha eski tabakalarda tarih öncesi çağlardan kalma canlı mikroorganizmaların keşfedildiğine dair raporlar bulunuyor. Son keşfin, bugüne kadar bilinen en eski yaşayan mikroorganizmaları temsil ettiği düşünülüyor ancak kesin bir şey söylemek mümkün değil.