19 Mayıs 2024

19 Mayıs neden ‘Gençlik ve Spor Bayramı’ olarak kutlanıyor?

Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı, Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'a çıkarak Kurtuluş Savaşı'nın başlattığı 19 Mayıs günü hepimiz için önemli bir yere sahiptir. Peki 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ilk ne zaman kutlandı? Spor bayramı olmasını kim önerdi? İşte detaylar...

Türk milletinin bağımsızlık meşalesini yakan Gazi Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları 19 Mayıs 1919‘da Samsun’a çıkarak, bir milletin umudu ve geleceği olmuştu. Bir milletin egemenliğinin, yine milletin azim ve kararlılığının belirlediği Kurtuluş mücadelesinin başlangıcı kabul edilen 19 Mayıs, cumhuriyetin ilanından sonra bir bayram olarak kutlanılmaya başlandı.

Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, 1926 yılında ilk kez Gazi Günü adı altında Samsun’da kutlandı. 1935’te ise Atatürk Günü olarak resmiyete geçti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu günü gençlere armağan etmiştir. Çünkü Atatürk, bir milletin istikbalini belirleyenlerin genç beyinler olduğunu savunur.

Beşiktaş kulübünün o yıllardaki girişimiyle bir spor organizasyonu yapılması teklif edilir. Fenerbahçe’nin stadında yüzlerce spor severin katılımıyla o gün spor günü haline gelir. Yapılan spor organizasyonundan sonra Beşiktaş’ın Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni, bu günü tüm gençliğe mal edilmesi için “19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı” adı altında yer yıl düzenlemesi teklifinde bulunur. Kongrede bu öneri kabul edilirken, Atatürk’te yapılan teklifi beğenir ve onaylar. Haziran 1938’de çıkarılan kanunla 19 Mayıs, “Gençlik ve Spor Bayramı” olur.

1981’de Kenan Evren yönetimindeki Milli Güvenlik Konseyi, Atatürk’ün doğumunun yüzüncü yılı nedeniyle 19 Mayıs’ın adını “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” olarak değiştirir.

Bugünkü diğer bayramların kutlanmasında önemli bir yere sahip olan 19 Mayıs gününü, Tarihçi Ayten Sezer, “19 Mayıs bir vefa borcudur, bir heyecandır, bir dinamizmdir ve bugün gelecek nesillere de o sağlam kafaların, sağlam vücutların, sağlam düşüncelerin nefis ve beden terbiyesinin kültürünü yaşatılmasında gelenek hale getirilmesinde milletçe ve devletçe bir arada kutlanmasında dünya tarihinde önemli örneklerden biridir” diye yorumlar.