28 Mart 2024

Yapay zeka sinema sektörüne de girdi: OpenAI Sora ile yaratılan filmler hayrete düşürdü

Okan Güleş
Okan Güleş Bilim ve Teknoloji editörü
Gün geçmiyor ki yapay zeka bizleri şaşırtmasın. Her alanda varlığını hissettiren OpenAI, metinden video üreten yapay zeka ile gerçek üstü film sahneleri oluşturuldu. Ne dersiniz, yapay zeka şimdi de sinema sektörünü tehdit edecek mi? Gelin son gelişmelere bakalım…

‘Yapay zeka daha ne kadar tehlikeli olabilir ki?’ demeyin. Öyle bir noktaya geldi ki, artık sadece doğal insan diliyle cevap vermekle kalmayıp, aynı zamanda metinden video da üretebiliyor.

Evet, ilk etapta ChatGPT’nin geleceğe yönelik pek çok şeyi tehdit ettiği defalarca kez konuşuldu. Üstelik bu tehditler her geçen gün daha da gün yüzüne çıkıyor ve ChatGPT inanılmaz derecede gelişiyor. Ancak bu kadarıyla da sınırlı kalmıyor. OpenAI hızını alamadı bir de metinden video oluşturan yapay zeka Sora ile karşımıza çıktı. 

OPENAI SORA İLE KISA FİLM OLUŞTURULDU

Şimdi ise Sora sinema sektörüne girmeye hazırlanıyor ve görünüşe bakılırsa ilk sınavında, yapımcıların istediği sonucu da vermeyi başardı.

Seçkin bir grup sanatçı, tasarımcı ve film yapımcısı OpenAI’in Sora modelini birkaç hafta deneyimledi. Metinden video oluşturan Sora için yaratılan ilk izlenimlerin videosu da paylaşıldı. Peki sonuç ne oldu? Açıkçası kendine hayran bıraktığını söyleyebiliriz…

Videoda balon kafalı bir adama yer verilmiş. Saçma bir şekilde yapımcılar prompt’a sıcak hava ile dolu istemlerini giriyor ve sonuç olarak görüntüdeki gibi bir sahne ortaya çıkıyor. Ama sahnelere iyi bakarsanız görüntüdeki insanların her biri gerçekmiş gibi görünüyor; işin aslı ise tam tersi, hepsi tamamen yapay zeka ile oluşturuldu ve hiçbiri gerçek değil. 

Sora’nın gelecek yıllarda belki Oscar ödülü alacağı günleri bile görebiliriz! Ama şimdilik test aşamasında ve ilk sınavında yapımcı ve sanatçılardan tam not almayı başardı. Dönelim oluşturulan filme…

Sora’nın oluşturduğu kısa filmde balon adamın günlük yaşantısı ele alındı. İlginç şekilde rüzgarlı günde adamın kafası tamamen uçuyor ve geriye sadece vücudu kalıyor. Hikaye saçma olsa da görüntü kalitesi ve geçişlere dikkat çekmek istediklerini anlayabiliyoruz. 🙂

Öte yandan Miller’ın kısa filminde bazı insanlara balık puluna benzer giysiler giydirilirken, su altı dünyasındaki sahneleri Sora’nın diğer yeteneklerini de gösterdi.

Londra merkezli Oraar Studio‘nun kreatif direktörü Josephine Miller, “Böylesine yüksek bir kalite düzeyinde, hızlı bir şekilde kavramsallaştırma yapabilme becerisi, yaratıcı sürecimi zorlamakla kalmıyor, aynı zamanda hikaye anlatımında gelişmeme de yardımcı oluyor.’’ ifadelerini kullandı.

Ek olarak yaratıcı, Sora‘nın “geleneksel fizik kurallarına ya da düşünce geleneklerine bağlı olmadığını” belirterek, bu araçla işbirliği yapmanın odağını “teknik engellerden saf yaratıcılığa kaydırdığını… anında görselleştirme ve hızlı prototip oluşturma dünyasının kilidini açtığını” sözlerine ekledi.

OpenAI’ın çok ama çok iddialı olan Sora modeli, Şubat ayı ortalarında piyasaya çıktı. Tıpkı ChatGPT gibi büyük yankı uyandıran bu model, gelecekte hem iyi hem kötü amaçlara yönelik kullanılabilir. İşte asıl tehlike bu yapay zeka ile oluşturulan videolar ile gelebilir.

Peki siz Sora için ne dersiniz? Geleceğimiz için bir tehdit mi, gelin yorumlarda tartışalım…